Purple Scout gør TELIAS big data til hard facts

Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation på Telia Infra

Med AI som krystalkugle

Mavefornemmelse er ikke en del af grundlaget, når Telia Infra forvandler big data til smarte forretningsbeslutninger. Nu er det AI som tæller. At håndtere datamængder, som mennesker ikke kan klare. Og at finde de eftertragtede kompetencer hos Purple Scout.

 

– Med AI har vi fået et tydeligt billede af, hvor vores virksomhed er på vej hen, og hvilke udfordringer vi står over for. Purple Scout har fuldstændig forståelse for os som kunde og vores udfordringer, siger Daniel Dahlbom, Head of Business Transformation på Telia Infra.

– Mange taler AI i dag, men få har udviklet tillempninger som virkelig fungerer. For os er det vildt spændende at indgå i et team, som går nye veje, siger Martin Andersson, SCRUM-master og Data Engineer på Purple Scout.

Digitalt knudepunkt

Telia Infra spiller en vigtig rolle i fremtidens digitale samfund. Som et selskab i Telia Sverige leverer de fast- og mobilnet i et af verdens mest opkoblede lande. Samtidig har virksomheden ansvar for kortlægning og drift af det gamle teleselskabs kobbertelefoninet – et arbejde som kræver både forrude og bakspejl. Hver uge indsamles enorme mængder data, og det er meget længe siden, at Excel kunne rumme det.

Big data bliver til hard facts

For at skabe struktur i datamængderne indledte Telia Infra et samarbejde med Purple Scout. Projektet fik navnet Kuben – oprindeligt et data warehouse, der med årene fik flere og flere funktioner. Kuben blev en øjenåbner, som på flere måder ændrede måden, hvorpå man arbejder. Og udviklingsomkostningerne har hurtigt tjent sig hjem igen.

– Ved hjælp af Kuben opdagede vi dobbeltfaktureringer, driftsudgifter der ikke var blevet fulgt op på og forkerte aftalevilkår, som var forårsaget af, at datamængderne bare var blevet for tunge at håndtere. Koncernen Telia kunne spare 200 millioner kroner på to år, siger Daniel Dahlbom.

At Kuben som system er 100 procent formbart efter Telia Infras udfordringer, ser man som en styrke. Daniel Dahlbom mener, at fordelene er tydelige sammenlignet med at vælge et system fra hylden.

– Færdige systemer kan være begrænsede og dyre at videreudvikle. Kuben kan vi vende og dreje på som vi vil, og skabe nye moduler, i takt med at behovene opstår.

Udvikling med data scientist

I Kuben forenes virksomhedsindsigt fra Telia med bred teknisk kompetence fra Purple Scout. Bestræbelserne har siden dag ét gået på at levere forretningsværdi ved at automatisere manuelt arbejde og skabe bedre et bedre beslutningsgrundlag i operative processer. Nu ville man implementere AI på udvalgte områder. Teamet på Purple Scout blev udvidet med en data scientist med rødder i matematikken.

– Vidensdelingen har været fantastisk mellem os og Purple Scout. Vi er lykkedes med at styrke teamet med kompetencer, som ellers er svære at finde i dag, siger Daniel Dahlbom.

– Den tillid vi har opbygget, har gjort os i stand til at agere hurtigt og inkorporere den nyeste teknik inden for vores område, siger Martin Andersson og forklarer, at man grundigt overvejede den overordnede ramme, inden man til sidst besluttede sig for Apache Spark.

– Apache Spark er hurtigt og fedt at arbejde med og leverer alt, hvad vi har brug for. Og frem for alt er det open source!

Ægte AI

– Vi skaber AI som AI skal være, dvs. uden behov for menneskehænder, siger Daniel Dahlbom og forklarer, at dette blandt andet indebærer, at Kuben i dag kan udføre prædiktive, strategiske analyser. I princippet kan man forudse fremtiden.

– AI-algoritmerne, vi udvikler, gør, at Kuben trænes til at tage egne, datadrevne beslutninger. I praksis indebærer det, udover at manuelt arbejde kan automatiseres, at utrolig megen data kan forvandles til smarte forretningsbeslutninger, siger Martin Andersson.

– AI har åbnet døren for effektivisering, gevinstoptimering og proaktivt salg. Vi har fået en krystalkugle, siger Daniel Dahlbom.

Hyr en kollega

Han sammenfatter samarbejdet med Purple Scout med to ord – dynamisk og gnidningsfrit. Det er længe siden, man sidst skelnede mellem dem og os i teamet, og det har været et vigtigt mindset.

– Vi hyrer ikke konsulenter. Vi hyrer kolleger. På Purple Scout har vi bl.a. ansat en kollega, som er data scientist!

Han sætter pris på, at Purple Scout både har kunnet gasse op og bremse i projektet – og at de har videreudviklet teamet med taktfølelse. Samarbejdet har krævet fuld gas på Python, Linux, Java, big data, machine learning og agile metoder. Og det har heller ikke været noget problem hurtigt at sætte sig ind i en avanceret forretningsmodel.

– Teamet på Purple Scout behersker virkelig alle fagområder. Havde de været atleter og stillet op til OL, havde de stået på præmieskamlen i hver eneste disciplin!

Pin It on Pinterest